CERCAR EN AQUEST BLOG

diumenge, 27 d’abril del 2014

ÚS I ABÚS DE LES TECNOLOGIES

Quan parlem de tecnologies digitals ens referim a aquelles eines informàtiques i dispositius digitals que fem servir per comunicar-nos o per cercar i utilitzar la informació. Inclouen tant les tecnologies d'última generació; Internet, telèfon mòbil, tauletes… com aquelles que ja fa temps que formen part de les nostres vides: la televisió, la ràdio, l'ordinador...

Els vostres fills han nascut en una societat on les tecnologies de la informació i de la comunicació s'han fet imprescindibles. Amb aquestes tecnologies han aparegut noves maneres de comunicar-se, de relacionar-se i, fins i tot, de divertir-se. Tot, sense sortir de casa. Aquestes tecnologies no són perilloses en si mateixes i, si se'n fa un bon ús, poden ser molt beneficioses. Per exemple, permeten que els vostres fills puguin obtenir informació de manera immediata, elaborin coneixements amb molta més facilitat o es relacionin amb persones d'altres països.
Però l'ús de les tecnologies també té els seus perills. Si els vostres fills les utilitzen sense la vostra supervisió i el vostre control, poden accedir a programes, publicitat i jocs amb continguts no adequats per a la seva edat o la seva maduresa. D'altra banda, si les utilitzen durant molta estona poden crear dependència, fet que els pot portar a deixar de banda altres aficions, a relacionar-se menys o a baixar el seu rendiment escolar.
En aquest sentit s'està detectant el que s'anomenen nens "hiperactius", nens que viuen de cara a la pantalla amb la necessitat constant de saltar d'una funció a una altra, i que fins i tot arriben a sentir-se angoixats davant del silenci. Aquesta circumstància els priva dels espais de reflexió individual, tan importants per al desenvolupament humà. De totes maneres, no per això heu de tenir por que naveguin per Internet, xategin o utilitzin el mòbil; l'únic que cal és ensenyar-los a fer-ne un bon ús.
En general, per fomentar l'ús responsable de les tecnologies digitals en els vostres fills és convenient que:
 • Feu un bon ús de les tecnologies; els nens i els joves sovint imiten els membres de la família.
 • Procureu que l'ordinador, el televisor, la consola de joc... es facin servir en espais comuns de la casa; d'aquesta manera podreu veure quin ús en fan, alhora que potencieu espais de relació.
 • Utilitzeu filtres i opcions de seguretat en el navegador per bloquejar espais webs no desitjats.
 • Intenteu que els vostres fills no tinguin mòbil propi fins als 13 anys. Abans d'aquesta edat no tenen prou criteri per utilitzar-lo adequadament. Si cal, poden fer servir algun mòbil familiar de manera esporàdica.
 • Controleu la despesa del mòbil dels vostres fills.
 • Planifiqueu l'horari d'ús de qualsevol aparell tecnològic i limiteu el temps que passen davant la consola de joc.
 • Feu reflexionar els vostres fills sobre el temps que dediquen a les tecnologies, perquè s'adonin que les activitats que deixen de fer poden ser tant o més interessants que aquestes.
 • Acompanyeu els vostres fills quan miren la televisió per poder comentar els programes i ensenyar-los a analitzar els continguts.
 • Eviteu que el televisor estigui encès durant els àpats; d'aquesta manera mantindreu aquest espai com un moment de relació.
 • Jugueu alguna estona amb els vostres fills i compartiu amb ells jocs que suposin l'ús de tecnologies digitals, així veureu si s'adeqüen a la seva edat i maduresa.
 • Parleu amb els vostres fills sobre les tecnologies digitals de manera habitual per tal que pugueu tractar dels beneficis i dels perills que poden suposar.
 • Escolliu els programes, pel·lícules, videojocs, dibuixos... tenint en compte que el contingut sigui adequat a la seva edat.
 • Ensenyeu-los a valorar els diners que costen els aparells tecnològics i el que suposa econòmicament voler tenir els últims models.
 • Quan els compreu o si algú els regala un aparell tecnològic, convé que arribeu a un pacte d'ús amb els vostres fills: temps d'utilització, com compartir-lo, normes que han de complir...