CERCAR EN AQUEST BLOG

diumenge, 19 de febrer del 2017

CONEIXES EL PROJECTE DECIDEIX?


Decideix és un projecte de resolució de conflictes i que treballa les diferents intel·ligències, seguint un programa de competència social. Fa 15 anys que s'està aplicant a l'Escola Montserrat amb molt bons resultats i està integrat als horaris de classe.

Quin és el seu origen?
El projecte va néixer com una continuació i ampliació d'un projecte presentat pel Dr. Manuel Segura de la Universitat de La Laguna de Gran Canària en un curs d'estiu al qual van assistir gran part del claustre i que porta el mateix nom.

En què consisteix?
Totes les sessions comencen amb uns 10 minuts de relaxació. El mètode de relaxació varia a cada sessió, pot tractar-se de música relaxant, tècniques de respiració, massatges entre els mateixos alumnes (amb mocadors, coixns i material divers) o alguns minuts de meditació.

Amb aquest primers minuts es vol que l'alumnat visqui intensament el moment present, gaudint de manera natural de les diverses activitats.

La metodologia emprada depèn molt de l'activitat a fer; pot ser per parelles, en petit grup o amb tot el grup de classe. Es fa treball cooperatiu on els alumnes han d'interpretar el paper que els pertoqui dins el grup i arribar a acords.

Totes les activitats estan destinades a treballar les emocions, de manera que cada alumne aprengui a distingir les seves emocions i les dels altres, així com la manera de gestionar-les.
L'objectiu és que els nens i nenes de l'escola puguin resoldre de manera assertiva tot allò que els amoïna i, si més no, siguin capaços de demanar ajuda si la necessiten.


Identificant les emocions. Font: google+ Escola Montserrat


Les activitats varien en funció del curs i l'edat dels alumnes però n'hi ha algunes de fixes per a tots, com per exemple l'anomenada “Ens diem coses boniques”, on tots els nens i nenes es diuen coses maques els uns als altres, les escriuen en un full de colors i cada un el penja en un lloc visble de casa. Aquesta acrtivitat en concret va destinada a apujar l'autoestima, imprescindible per un bon aprenentatge.

Altes activitats s'amplien a la comunitat educativa com per exemple, fent venir avis a l'escola perquè expliquin la seva vida i les diferències que troben entre la seva escola i l'escola actual.

La participació també es fa extensiva als mateixos alumnes. Els alumnes de 5è preparen activitats que duran a terme amb nens i nenes més petits. A partir d'un objectiu clar les organitzen ells mateixos, busquen el material que necessitaran i decideixen a quins cursos va dirigida i per què. La preparació s'exposa a classe per demanar diferents opinions i l'assessorament necessari. Un cop fet es coordinen amb els tutors dels cursos a qui va dirigida l'activitat i busquen el moment adhient per fer-la.



Visita de l'avi de la Cloe. Font: Google+ Escola Montserrat


Altres exemples d'activitats:

La teranyina
Una troca de llana es va passant de mà en mà entre els membres de la classe asseguts en rotllana mentre es diuen coses agradables i què els agrada d'ells.

La flor
És un exercici de concentració i respiració, en el que es construeix un ram de flors de 5 pètals cada una, inspirant fent mig pètal i espirant fent l'altre mig.

La bombolla
És un exercici de visualització i relaxació en el que els participants imaginen que viatgen mentalment en una bombolla amb aquelles persones amb qui els agrada estar, que estimen, i van flotant per l'espai, canviant de color fins que tornen a aterrar en el lloc on estaven.

El plànol
La idea és exercitar el treball cooperatiu prenent decisions entre tots els membres del grup. Cada membre del grup té el fragment d'un planol, entre tots es pot trobar un objecte que s'ha amagat prèviament. S'han de respectar les decisions de cadascun dels companys, les decisions s'han de prendre entre tots.

La teranyina. Font: Google+ Escola Montserrat



Totes les activitats del Projecte Decideix estan recollides per cursos al PAT (Pla d'Acció Tutorial) dins el Pla de convivència.

Si voleu assistir o participar en alguna de les activitats del Projecte Decideix només ho heu de demanar a la direcció del centre. Hi sereu benvinguts.


Text: Puri García (secretaria del centre) / AMPA